maanantai 4. maaliskuuta 2019

Talvihorroksesta heränneet maalaiset

Jälleen on pimeä talvi vietetty levossa sisätiloissa, ja nyt kevään kynnyksellä hiljalleen alkaa meidän farmin ulkoaskareet. Muistan hyvin, miten uupunut sitä olikaan syksyllä, kun koko kesä oli tullut tehtyä kaikenlaista puuhaa, lähinnä ulkosalla. Mutta niin se kai menee, näillä vanhoilla rintamamiestiloilla. Kesät uurastetaan ja talvisin vietetään horrosta.
Ja tosiaan, lepo on tehnyt tehtävänsä. Kädet syyhyää päästä tekemään oikein kunnolla ulkohommia.

Ensi töiksemme olemme aloittaneet polttamalla pellolla isoa kokkoa, johon ollaan kannettu navetan päädyn suojissa olleet talon vanhat ulkolaudat. Juuri ne, joita koko kesän kannoin sitä mukaan pois silmistä, kun Markku eteni uuden laudoituksen kanssa. Päätin jo silloin, että sitä valtavaa röykkiötä ei todellakaan jätetä lojumaan ikuisiksi ajoiksi navettaan, vaan heti keväällä se hävitetään. 
Mietimme myös kaatopaikalle lautojen viemistä, mutta olisi sekin ollut aikamoinen ralli moneen kertaan. 
Nyt ollaan kolmena päivänä polteltu niitä, ja uskoisin että enää yksi päivä loppuihin menee. Ja tämän jälkeen pääsen siivoamaan ja järjestämään navettaa taas, koska se jäi syksyllä kyllä melkoiseen sekasortoon.

Ja kun ilmat tästä alkavat lämmetä, kutsuu minua myös "piilopirtti", eli navetan kesähuone. Se kaipaa myös kunnon siivousta sekä laittamista, jos ja kun haluan siellä kesää viettää enemmänkin. 
Tarkoitus on myös jatkaa remppaa kohti navetan saunaa ja eteistilaa. 

Ihanaa kun kevät tulee! Eikä mene kuin pari kuukautta, niin pääsee myös kasvimaalle mönkimään. 
Mutta ennen näitä kunnon ulkotöiden alkamista, on mulla vielä piirun verran jäljellä sisällä olohuoneen sisustusprojekti. Sitten esittelen sen täälläkin. Ja suunnitelmat myös vielä makuuhuoneen sekä Markun työhuoneen/teevee huoneen sisustuksesta. (Saan kuulemma laittaa senkin!😄) 

Kävimme myös viikonloppuna maatalousmuseo Sarkassa Loimaalla, katsomassa uuden näyttelyn "Ennen koneita". Siellä oli esillä mielenkiintoisia esineitä maataloudesta, aina 1700 luvulta lähtien. Ja muutenkin siis koko museo kertoo Suomen maatalouden historiasta. Todella kiinnostava ja pistää kyllä ajattelemaan, miten erilaista elämä on ollut!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti