perjantai 25. elokuuta 2023

Sumuinen aamu ja puutarhakuulumisia

Aamu oli tänään erityisen sakean sumun peitossa. Kävelyllä päälläni olleet villapipo ja -paita olivat menneet ihan kastehelmien peittoon. Aurinkoa näkyi hetken jossain vaiheessa päivällä, mutta melko pilvistä lähipäivät enteilevät. Aamun kosteus päivään mennessä oli kuivunut, joten tuli ajettua nurmikkoa pitkästä aikaa. Tänä kesänä leikkuri on pysynyt enemmän tallissa, jonka seurauksena kaikenlaiset nurmikukat ovat saaneet kasvaa. Esim valkoapila oli todella runsas. Mutta nyt kukintojen hiipuessa oli hyvä taas paikoin lyhentää kasvua ennen talven tuloa.

Omenoita on saanut keräillä jo jonkin aikaa, tosin Sylvia myrsky nakkasi parhaasta omppupuusta ison oksan katki, joten satoa ei kovin suuresti ole luvassa. Mikä toisaalta ihan hyväkin, sillä aina omenoista onkin ollut sittemmin ylitarjontaa. Myös valoisuus lisääntyi selvästi, mikä hyödyttänee esim marjapuskia.
Tomaatteja on paljon mutta kaikki vihreitä! Eikä taida muuksi muuttuakaan. Onneksi ensi vuonna onkin kasvihuone, joten onnistumismahdollisuudet lienevät paremmat. Perunaa vielä pellossa riittää, kuin myös porkkanaa. Salaatti on alkanut kitkeröitymään, mutta lehtikaali korvaa sen. Kesäkurpitsa ja avomaankurkku kasvaa vielä mukavasti.

Alkuviikosta bongasin hyvän tarjouksen lavakauluksista, ja ostinkin niitä sitten mojovat 18 kappaletta (noin 12e per lava). Alunperin piti itse nikkaroida uudet lavat, mutta tuolla hinnalla raaski jo ostaakin. Vielä ne täytyy suojamaalata, jotteivat lahoa heti alkuunsa. Keväällä on sitten tarkoitus uudistaa lavatarha, sillä vanhat kehikot olivatkin jo aikansa eläneet.

Markku on puolestaan hieman edistynyt kesähuoneen rakentamisessa. Sokkeli on nyt muurattu ja seuraavaksi täytyy tilata hiekkakuorma sokkelin sisälle. Tavoite olisi jos rakenteet saisi tälle syksyyn pystytettyä, jottei keväälle jäisi kun ikkunalasien, ovien, katon ja lattian laitto. No onhan siinäkin.
Ja muurauksesta tuli mieleen. Päätettiin uusia meijän tuvan puuhella ja syyskuun alussa tulee tuttu muurari sitä tekemään niin sanotusti pitkästä tavarasta. Vanha hella oli aika olematon lämmitysvaraukseltaan ja nyt saadaan myös uuni lieden lisäksi. Meidän tehtävä on vielä purkaa vanha pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti