maanantai 16. tammikuuta 2023

Elämää Pohjois-Savossa, osa 2

No nyt vihdoin joudan istahtamaan alas ja kirjoittamaan viimeisen puolen vuoden käänteistä täällä Savossa. Luulin, että mulla olisi ollut jouluna aikaa kirjoitella vaikka mitä, mutta välipäivistä tulikin kenties vuoden kiireisimmät ja samalla olin ihan super väsynyt.

Mutta tosiaan, alkukesästä muutettiin sinne mummonmökkiin, missä elo oli alkuun kuin lomalla olisi. Ja miksei, kun riitti että otti miltein vain vähän vaatetta mukaan, kun talo oli kalustettu. Ajan myötä se alkoi kuitenkin tietyllä tapaa ahdistamaan, kun kodin tuntu puuttui elämästä ja talvea kohden sitä mietti jo tosissaan pitäisikö muuttaa pois. Sitten ihan sattuman kaupalta löytyi tämä nykyinen "pappanmökki", missä ollaan asuttu nyt puolitoista kuukautta. Ja luulen, että tässä myös asutaan niin kauan kunnes joko muutetaan täällä johonkin omaan tai jos etelän talo ei parin vuoden sisällä mene kaupaksi, palataan sitten sinne. 

Elo pappanmökissä on lähtenyt hyvin käyntiin. Pienihän tämä on jos mikä, mutta toistaiseksi ollaan pärjätty. Parasta täällä on ehdottomasti oma rauha. Koirat voi huoletta päästää pihalle vapaaksi, ilman että saapi pelätä suhahtaako joku nyt ohi ja sinne lähtivät perään. No ainut että eräs pilkkijä käypi tuossa "meidän rannassa" välillä, mutta korkeintaan Halli kävisi nappaamassa häneltä kalasaaliin 😄 Mutta niin, oma ranta (ja avanto!) sekä metsä on tässä täydellisiä eli saimme nyt sen, mitä läksimme täältä Savosta hakemaan, joten siksi ollaankin varsin iloisia pienestä mökistä huolimatta. Tontilta löytyy myös kasvimaa ja peltoa, mitkä ovat mulle tärkeitä kesän tullen.

"Pappanmökki"Savon talvi ei tänä vuonna ole hirveästi eronnut etelän talvesta 😄Paitsi etelässä lumet on jo sulaneet ainakin kolmesti. Mutta joo, täällä on nyt myös muutaman päivän ajan ollut plussaa ja vesisateita, joten lumet ovat jonkin verran sulaneet, tiet ovat umpijäässä ja järven jäällä lainehtii. Vuosi sitten täällä oli ennätyslumet, mutta toisaalta ihan hyvä vain että on myös lauhaa yleisesti kun on tämä sähkökriisi. Ja on tässä talvea vielä jäljellä, joten varmasti lunta saadaan ja paljon. Aurinkoa ei paljon ole näkynyt, ehkä pari kolme päivää kuukaudessa ja se on tuntunut itselleni tosi raskaalta. 

Hiihtämässä on tullut käytyä jonkin verran tässä "omilla mailla" sekä Kolilla laduilla kun kävin työkeikalla siellä. Samalla poikettiin katsomassa maisemia sekä syömässä oikea illallinen oikeassa ravintolassa piiitkästä aikaa. Se oli kivaa! 

Vielä ei osaa sanoa tai juuri edes arvuutella mitä seuraavaksi. Tämä vuosi on kuitenkin tarkoitus pyhittää Savon elosta nauttimiseen, eli retkeilyyn, kalastukseen ja uusiin paikkoihin tutustumiseen. Jos kesään mennessä etelän talo olisikin mennyt kaupaksi, tulisi varmasti myös taloja katseltua täällä sillä silmällä. Pääasia kuitenkin, että nyt on hyvä mieli sen kaiken rankan viime vuoden jälkeen. Saa hengähtää.

Huomenna lähden kuukauden tauon jälkeen etelässä käymään, pieni kaipuu jo olikin alkanut tulemaan. Käyn ruokkimassa linnut ja viettämässä muutenkin aikaa mökillä ja kotona Pöytyällä sekä loppuviikosta onpi työreissu Helsinkiin. Ensi viikon lopulla lähdemme taas näillä näkymin piipahtamassa pohjoisessa :)

Täällä on hyvä liesileivinuuni lämmittäjä
Jouluaaton avanto

Koli


"Omalla järvellä" hiihtämässä ja aurinko <3


3 kommenttia: