lauantai 26. lokakuuta 2019

Kolmen ruokalajin menu avotulella

Eräoppaan tehtäviin kuuluu vahvasti nuotiolla häärääminen. Oli se sitten makkaran paistoa, nokipannukaffen valmistusta, fiilistelyä tai sitten vaikkapa kolmen ruokalajin setti 15 hengelle.
Kaikki pitää luonnistua. 
Itselleni tämä ruuanlaitto avotulella oli ehkä se jännittävin kurssi, mitä eräkouluvuosi tarjoaa. 
Syynä lienee ehkä se, että olen aina ollut epävarma ruuanlaittaja, saatika kun kyseessä on vielä nuotiolla valmistuvaa.
Mutta eipä se loppujen lopuksi sen ihmeempää ollut, näin jälkikäteen todetakseni. Kurssi innosti entistä enemmän kokeilemaan ja opettelemaan lisää, koska tässä lajissa vain taivas on rajana!

Kurssi oli kolmipäiväinen ja eka päivä meni sisällä luokkatiloissa, jossa vetäjämme selosti kokemuksien pohjalta parhaat vinkkinsä nuotioruuan valmistukseen sekä tietysti aiheen kaupallisuuteen. Ilmeisesti juuri eräruuan valmistus on se, millä parhaiten saa katetta tällä alalla.
Meidät oltiin jaettu jo aiemmin kahteen tiimiin, ja molemmat valmistimme porukalla alkuruuan, kaksi pääruokaa (liha&kala), sekä jälkkärin.
Meidän ryhmässämme oli mukana ruoka-alan ammattilainen, joten menukin oli ehkäpä sen mukainen.

Alkuruokana valmistimme paahdettua punajuurta ja vuohenjuustoa sekä pannuleipää.
Ja hyvin yksinkertainen valmistaa - jopa siellä nuotiolla.
Pannuleivästä tuli älyttömän hyvää, vaikka ohje oli ihan perus vehnäjauho, leivinjauhe, suola ja vesi. Paineltiin leipäset ohuiksi lättänöiksi ja paistettiin pannulla öljyssä.
Punajuuret sekä vuohenjuustot myöskin pannulla vaan vähän paahdettiin. (Punajuuret tosin olivat jo valmiiksi kypsiä!!)


Pääruokana meillä oli kuhaa halsterissa yrttiöljyssä (timjamia, basilikaa, 0reganoa, oliiviöljyä).
Lihavaihtoehdoksi teimme peruslihapullia, (tarkoitus oli tehdä riistalihasta, mutta kaupassa ei ollut).
Lisukkeena oli peruna-persiljajuures muhennos, suppilovahverokastike sekä karpalohilloke.
Oiken hyvää, ja onnistunutta.

Pääruoka
Halstrattua kuhaa

Jälkiruuaksi olikin alkuun kuulostava hurja omenainen keikauskakku! Mutta yllätykseksi tämäkin oli uskomattoman iisi valmistaa.
Tarvitaan vain syvä valurautapata, jossa on kansi. 
Tässäkin vain sokerit, jauhot, leivinjauhe ja munat sekoitetaan keskenään. Omenat lohkotaan. Pataan  asetellaan leivinpaperi, lisätään sulanut voi ja fariinisokeri sekä omenalohkot. 
Joukkoon heitetään muut ainekset ja eikun kansi päälle ja hiilloksen päälle kypsymään. Kansi siksi, että hiillosta asetetaan myös padan päälle. 
Kun kakku on valmis, se nimensä mukaisesti keikautetaan toistenpäin, ja näin meillä oli erittäin maukas kakku tarjoiltavana. 
Kastikkeena kakulle oli ranskankermaa maustettuna sitruunamehua, kanelia sekä fariinisokeria.
Keikauskakku hiilloksilla
Ja keikautettuna!

Olimme jakaneet vastuualueet jokaiselle, mutta kyllä me touhusimme jokainen parhaamme mukaan jokaisen ruuan valmistuksessa.
Ryhmämme toimi sujuvasti, ja uskon kaikkien olleen tyytyväisiä lopputulokseen.
Yhdessä söimme toisen tiimin kanssa valmistamamme ruuat, joten nälkää ei sinä päivänä tarvinnut nähdä.

Toisen tiimin setti oli myöskin alkuun punajuurta mutta ohrakkeen kera.
Pääruokana heillä oli silakkaburgerit sekä riistakeitto (peuraa).
Jälkkärinä piparkakku-karpalotrifle kinuskikastikkeella.

Ihan päivän alkuun meillä oli myös opettajamme bravuuri, eli lohikalakeitto suolakurkulla.


Viimeisenä päivänä jatkoimme vielä tulilla, ja teimme koko porukalla opettajan reseptien mukaan aamupalaa, eli kaurapuuroa omenahyveellä sekä olutpataleipää!
Tämä leipä olikin mielenkiintoinen, ja jälleen aivan älyttömän yksinkertainen valmistaa.
Käytössä oli taas sama kannellinen pata, ja kypsennys tapahtui hiilloksilla.
Ainekset sekaisin ja pataan. (400g Jauhoja, 400g maitojauhetta, suolaa sekä iso tölkillinen olutta!) Ja leipä todella oli leivän näköistä, ja makuista.

Kurssi oli alun sekasorron ja epäilyksien suhteen oikein antoisa, ja antoi kyllä kimmokkeen ja rohkaisun kokeilemaan enemmänkin tulilla valmistettua ruokaa.
Kätevää kun meillä tuolla pihalla on tuo kota, jossa voin kyllä mielin määrin harjoitella ruuan valmistusta kuin entisaikojen tapaan :)

Silakkaburger
Eräkokki :D
Kaurapuuro ja pataleipä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti