maanantai 22. marraskuuta 2021

Lapinkodan pystytys

Kirjoittelen taas heti perään uuden tekstin, nyt kun on aikaa hetki istahtaa. Videoiden tekeminen vie selvästi niin paljon tietokone energiaa, ettei yksinkertaisesti huvita olla sen enempää koneella. Mulla on koulujuttujakin, jotka vaatisivat koneella istumista, joten ehkä pieni videopaussi tekisi terää. 

Tosiaan, viime keväänä aloittamani kouluprojekti, eli kodan tekeminen metsään, on vihdoin ottanut suuren askeleen eteenpäin. Saimme nimittäin pystytettyä Markun kanssa se muutama viikko sitten. Ihan helppoa se ei ollut, vaikka hyvin yksinkertaista se muuten kyllä on. Mutta minä olin ollut liikaa huolissani ruodepuiden kestävyydestä, jonka takia katkaissut oksista latvat pois ihan turhan pitkälti. Kun olisi riittänyt vaikka 20cm, niin itse poikkasin ne metrin verran. Tämä tarkoitti sitä, että ruodepuiden latvat ovat turhan paksut, jolloin kangas ei istu niin hyvin kuin pitäisi. Mutta kyllä se siinä nyt ihan ookoo on, mutta hyvä tietää tämä jos vielä joskus teen toisenkin kodan. 


Muuten pystytys meni ihan kivasti. Alkuun kannoin kaikki ruodepuut lähemmäs, sen jälkeen tehtiin mittanauhaa ja narua avuksi käyttäen maahan ympyrä ruoteille merkiksi. Sitten otettiin kolme puuta, jotka sidottiin yhteen kolmijalaksi ja nostettiin pystyyn. 
Tämän jälkeen kolmijalan varaan laskettiin loput ruoteet, kaikki paitsi kaksi, joihin taas kangas sidottiin kiinni. Sitten vaan kangas pystyyn ja rullaamaan auki ympäri kotaa. 
Kota sopii täydellisesti sinne metsään ja oon kyllä niin iloinen siitä. Se on ollut pitkä haave, että olisi tuollainen perinteinen kota, jossa voisi tulistella ja yöpyä. Vielä kodasta puuttuu nuotiokivet, jotka tosin olen kyllä jo kantanut siihen lähelle. Jäin miettimään, olisiko viisasta vielä kaivaa nuotiolta pari putkea maata pitkin, joka edistäisi ilmanvaihtoa. Muuten saattaisi käydä niin, että savu tupruttaisi liikaa sisälle, eikä siellä voisi olla. 

Onnellinen kodan omistaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti